Stem dit instrument

Når orkesteret er samlet, sørger vi for at alle instrumenter stemmer. Hvis du kommer senere, må du sørge for at dit instrument stemmer, og evt. stemme i en pause mellem numrene

Det er jo ret indlysende, at når man spiller sammen at man skal stemme sammen. Men inden for folkemusik har der været perioder hvor man har taget let på stemningen, og det gør at orkesteret lyder dårligt. Vi har valgt at stemme efter kammertonen A=440 Hz.

Harmonikaer

Typisk vil orkesteret stemme efter en harmonika, der er stemt i 440 Hz.

Hvis du spiller harmonika, er det derfor vigtigt at du tager den harmonika med, som er stemt 440 Hz, sådan at alle harmonikaer stemmer sammen. Hvis du ikke har en harmonika, der stemmer i 440, så opfordres du til at købe en, eller få din harmonika stemt ned. Harmonikaer er jo stemt på fabrikken, men man kan også få dem stemt. (Det er ikke helt billigt).

Orkesteret kan dog godt gøre en undtagelse og stemme op til din for højt stemte harmonika, hvis du er den eneste harmonika i orkesteret.

Blokfløjter

Vi har flere blokfløjter i orkesteret, og det lyder meget dårligt når to blokfløjter ikke stemmer mod hinanden. Man hører tydeligt svævetonen som opstår når to toner, der ligger meget tæt på hinanden men ikke helt stemmer overens. Lær dig at lytte efter svævetonen, sådan at din fløjte stemmer. Desværre er blokfløjtens stemning også afhængig af om fløjten er varmet op, og af fugtighed. Det kan derfor være nødvendigt at stemme blokfløjten flere gange i et spilleforløb.

Guitarer

En guitar skal stemmes tempereret rent. Dette kan gøres med en guitar tuner.

Violiner

Efter at have stemt A-strengen, stemmer du de andre strenge på øret, og lytter til svævningerne i kvint tonerne. På denne side kan du se og høre forskellen på en tempereret og en ren kvint (dvs. en kvint uden svævninger). Når svævningerne er væk, stemmer violin. Dette er ikke en tempereret stemning men en harmonisk ren stemning. Hvis du bruger en tuner, skal tuneren kunne vise cent, som er hundrede dele af en halv tone. E-strengen stemmes 2 cent højere end A strengen D-strengen stemmes 2 cent lavere end A strengen. G-strengen stemmes til minus 4 cent (-4)

Hvis din tuner ikke kan vise cent stemmer du kun A-strengen med tuneren, og de andre strenge stemmes på øret. Du kan evt. bruge tuneren til at stemme også de andre strenge, men så justere lidt på øret til sidst. Når violinen er stemt i rene kvinter klinger den bedre.
Det kan være svært at stemme så fint med tuner, løft buen så strengen klinger uden buens tryk. Check altid efter med øret efter at have brugt tuner. Violinen får en ganske karrekteristisk klang når to strenge svinger rent sammen.

Om kunsten at stemme violinenUndgå stramme finstemmere | Hvordan man lærer at spille rent på violin

Hvorfor 440 Hz ?

Den danske og internationale standard DS/ISO 16/1975 siger at man skal stemme efter 440 Hz.

Når man køber en harmonika, kan i dag få harmonikaer med lysere kammertone
f.eks. 442 Hz og 444  Hz. Det skyldes at mange vil synes at en lidt lyser tonere lyder bedre. Det samme gør sig gældende for mange orkestre. Men kammertonens stigning er ikke god for f.eks. sangere.

Kammertonen har gennem tiden steget en del, og der er en del orkestre der prøver at presse kammertonen opad. I gamle dage lå kammertonen helt nede på 415 Hz. Samtidigt som kammertonen stiger bliver mennesket i gennemsnit større på grund af bedre ernæring, og strubehovedet bliver også større og gør det sværere at synge de lysere toner. Derfor er det en god ide at holde fast i kammertonen (440 Hz), og ikke lade den stige yderligere. I orkesteret er det smart at standardisere, sådan at harmonikaerne kan spille sammen, og folk der bruger tunere, ved hvordan tunerens skal indstilles.

 

A-kassen

Nogen gange bruger vi udtrykket “A-kassen”, når vi hentyder til stemning

Forklaring:

  • A-kassen er en forsikring mod arbejdsløshed.
  • En musiker, der ikke stemmer sit instrument bliver hurtigt arbejdsløs, fordi ingen gider at høre på, falsk musik.

Onsdagsgruppen i Folkets Hus Spillefolk