Om nodesamlingen

Baggrund

Folkets Hus Spillefolk brugte i mange år nodesamlingen “Spillemandsnoder fra Christianshavns beboerhus og Folkets Hus, Stengade”, som er et tykt hæfte med over 370 noder til de melodier, som vi spillede fra ca. 1974 indtil den sidste opdatering af nodesamlingen. Der er becifring og 2. stemme til. Et meget anvendeligt “værk”.
(Materialet er samlet og udgivet af “Fløjte” Henning L. Lund. Prisen er 80 kr. – ring til Henning på 38 87 95 45 eller mail til henning.lund@nvnet.telelet.dk, hvis du er interesseret i et eksemplar.)

Problemet har imidlertid været opdatering. Derfor har der i årevis cirkuleret utallige løse nodeblade rundt med de sidste nye “hotte” numre. Da vi derfor i 1998 fik egen hjemmeside, gav det os muligheden for at samle disse, og på en nem måde supplere med nye noder når de dukkede op. Midi-filerne gav så også lettere vilkår for ikke rutinerede nodelæsere.
Samtidig giver det jo også muligheden for at dele noderne med spillefolk over hele verden !

Mere om nodesamlingen:

Samt vejledningerne under Vejledning til nodesamlingen

Opfordring

Hvis du har forslag til nye noder i web-samlingen, eller du har yderligere oplysninger om de eksisterende (hvor kommer melodien fra, hvor er den indspillet, historier el.lign.) spørgsmål eller kommentarer iøvrigt, så må du MEGET gerne sende en mail herom til samlingens web-master eller skrive en kommentar til den pågældende node (se under Tips & tricks til nodesamlingen).

Om noderne

Husk, at noder kun er et fattigt, men praktisk, redskab til at beskrive musik. Derfor gælder det om først at få kendskab til “genren” – derefter kan noderne være en rig kilde til inspiration og opfriskning af hukommelsen.
De noder du finder på denne web-site, skal ses som “skitser” og forslag. De er ofte gået gennem mange led, og kan udtrykke en fortolkning, som måske er ret forskellig fra den, en anden person har af samme melodi.

Om midi-filerne

Under de fleste noder findes knap du kan trykke på for at høre melodien. Når du trykker på denne knap hører du IKKE musik – du hører en nøjagtig lydlig gengivelse af nodebilledet. Det er altså IKKE sådan det skal lyde, men midi-filerne er tænkt som en hjælp til dem der ikke er så skrappe til at spille efter bladet.
Visse melodier, især 8-dels- og triol-polskaer lyder så forskellige fra nodebilledet, at MIDI-filerne ikke er taget med.
For tydelighedens skyld er melodierne indspillet med klaverlyd. Hvorvidt det lyder som et klaver afhænger af kvaliteten af dit lydkort.

De trækker/trak læsset

Det er et omfattende arbejde, at “digitalisere” papir-noder, så de kan ses på en computer.
Denne samling er “digitaliseret” af:

  • Søren R. Christensen
  • Jan Berger
  • Johannes Strøm Jensen
  • Niels Greve
  • Kirsten Sparre-Ulrich
  • Trine Warburg
  • Ingrid V. Hansen
  • Ole Quistgaard

Nu om dage lægges nye noder ind af  Kirsten Sparre-Ulrich, Ingrid V. Hansen og Ole Quistgaard.