Tips & tricks til nodesamlingen

Repertoirelisterne

Hele repertoiret på en side | Mininode og Stiknoder | Hvordan man laver repertoirelisten | Kommentarer i repertoiret | Historiske repertoirer ½, 1, 2 … år tilbage

Spil melodier langsomt og i ring

Præsentation af playerenPlayermanual 

Med playeren kan du lære melodierne efter “workshopmetoden” det vil sige du kan spille et lille stykke ad gangen … langsomt. En meget hurtigere måde at lære at spille på, når du lærer i dit eget tempo.

Se også:
Hele repertoiret på en side | YouTube Video manual | Video beskrivelser |

Kan jeg ændre i nodematerialet?

Kirsten tager sig p.t. af ændringer, så du kan skrive til hende.
. . . men, du kan rapportere hvad du har af ændringer, tilføjelser, forklaringer, spørgsmål el.lign til en af noderne, ved at indsende en kommentar til den. Det gøres ved at klikke på linket Skriv dine kommentarer til denne node i nederste højre hjørne af nodebilledet. Den kommentar du skriver, vil fremover kunne læses af andre brugere, som slår op på denne node. Web-masteren forbeholder sig ret til at slette (useriøse) kommentarer, – eller ophøje en kommentar til en del af nodens faste undertekst.
Det er også muligt at downloade noden i MuseScore formatet mscz, lave ændringen i Musescore, og sende den til os rettet. Vi har dog strikse regler for hvordan noder skal skrives. Ændringer skal også godkendes af den musik ansvarlige eller den som har skrevet noden.

fhs_support(snabel_a)spillefolk.dk  eller direkte til Kirsten Sparre-Ulrich – se “Om os” -> “Kontakt Os”.

Kan man få en “pæn” udskrift af en node?

Brug PDF-noden hvis du skal printe noden pænt.

De ny noder lavet efter juni 2018 bliver lagt op i vectorformat (svg), og kan printe pænt fra noden eller fra repertoirelisten. De gamle noder (dem som ikke er ændrede), vil stadig være pænere som pdf.
Du kan se forskel på, “gamle” og ny noder, ved at man kan downloade de ny noder som xml fil og i mscz format.

Hvad med flere noder og kun første linie af noderne?

Når man har lavet en søgning kan man lave en stiknode hvor kun første linie er med. Der er også stik noder til repertoire listerne.

Hvordan laver man en repertoireliste

Læs mere om hvordan man laver repertoirelister her.

Findes der 2. stemmer til noderne ?

Enkelte af noderne kan skrives ud med 2. stemme. Mens nogen noder er kun lagt op med 2. stemmer, vil de fleste 2-stemmede noder være lagt op med både 1. stemme alene, og en 2 stemmer.
Når du lytter til midi-filen, er den ene stemme i højre kanal og den anden stemme i venstre kanal. Det betyder bl.a. at du ved at regulere på balancen i din lydkontrol kan skrue op og ned for den enkelte stemme. Vi har i foråret 2021, lavet en applikation der kan spille afspille stemmerne renstemt, det vil sige ikke tempereret. Dette er et specielt fenomen, som violinister kan bruge til at finde de rene intervaller. Her kan man også høre den individuelle stemme for sig. Systemet er ikke auto-opdaterende, det vil sige, at der kan mangle de nyeste melodier med 2. stemmer. Du finder systemet under “andre søgninger”, hvor man også kan søge og finde alle 2. stemmer på noderne.
(Lydkontrollen startes i Windows ved at dobbeltklikke på det lille højttaler-ikon i nederste højre hjørne af skærmen)

Kan jeg ændre på afspilningstempoet ?

Du kan ændre afspilningstempoet når du afspiller musikken uden at tonehøjden ændres.
Det gør det nemmere at lære melodierne når du hører dem langsomt.Klik på %-tegnen i playeren eller i den menu der folder sig når du klikker på spil.
Læs mere om playeren. Tips til brug af playeren.

Hvor kan jeg følge med i hvad der er af nyt på siden?

Der er links på forsiden til nyeste noder, opdaterede noder, nyeste video links og dansebeskrivelser.
Fra videooversigten kan du se ny videoer (af os selv når vi spiller)

Fra menuen Om Hjemmsiden er der link til en side hvor vi siden 2007 har skrevet om de nyheder der kommer på siden.

Fra menuen aktiviter finder du indspillet materiale fra de kurser vi har afholdt

IPad og IPhone

IPad er ret praktisk, hvis der ellers er netdækning. så behøver du ikke tage nodesamlingen med, men kan slå op direkte. Her er et par råd.