Sådan bruger du polskameteret

Gå til polskameter | Læs om polskafikatoren

Assymetrisk 3-takt

I svensk polska og norsk pols og springleik er taktarten assymetrisk. Det vil sige at et-, to- og tre-slagene er ikke lige lange. Typiskt vil toslaget komme lidt tidligere, og derfor være lidt længere. (I tele-springaren og Finnskogspols er tre-slaget kortere mens 1 og 2 er betonede).

Hvor stor er assymetrien

Hvor stor er så assymetrien? Det er et godt spørgsmål. Polskameteret hjælper dig at få en fornemmelse af hvor stor assymetrien er i de forskellige polskaer. Polskameteret kan ikke måle polskaen direkte, du bliver nødt til at lytte til poslkaen og så måle takten ved at meget præcist og rytmiskt lægge taktslagene ind via dit tastatur på computeren.

Sådan gør du

 

Da længeden af det tredie slag først kan måles når du trykker på 1 tallet igen, vil du se at skærmen opdateres hver gang du trykker på 1 tallet (bortset fra første gang) Hvis taken er symmetrisk er vil du få tallet 100 på hvert slag. Jo mere assymetrisk takten er, jo større forskel vil det være på de 3 tal. summen af de 3 tal bør give 300. (Der kan dog være en hvis afrundingsfejl)

Man skal øve sig en del for at ramme jævnt. Når der alligvel er store forskelle er det

  1. Fordi det er hulesn svært at være helt præcis på et computer keyboard
  2. Windows kan nogen gange låse lidt og gå i baglås
  3. Programmet er heller ikke helt præcist
  4. Musikken du følger kan godt have visse forskelle.

Det ideelle ville være at lave et program, der kunne finde takten i musikken direkt. Det er dog langt sværere end at lave dette program. Du skal altså ikke hænge dig i de forskelle der er, men mere bruge programmet som en retnings snor for at lære mere om de svenske polskaer (og de norske pols og springlege)

Polskameteret finder også metronom tallet i antal slag per minut.

 

Øvning gør mester

Polskameteret er ikke nemt at bruge. Du skal være godt inde i den svenske (eller norske) musik for at bruge det. Øv dig et par dage.

Spil melodien

Du kan selvfølgelig spille melodien hvorsomhelst. Du kan også vælge at åbne filen med siden: tryk på Browse og naviger hen til en mp3 fil eller en wma fil på din computer, når du åbner den vil den spille en gang.

Dette virker kun med Windows og Microsoft Internet Explorer!!