Läs om detta på Svenska

"Polskaficering" af midifiler

OBS: Polskafisering af polskaer holdt op med at virke, og er derfor disablet på FH-noder.


 

Den svenske polska er kendt for at have et specielt "swing". 1, 2 og 3 slaget er ikke helt lige lange, og de betones også forskelligt.

Læs artikelen i Skånska Spelmansförbundets medlemsblad Runtenom nr 3 2011

Når vi laver noder her på siden laver vi midi-filer der spiller nøjagtig det der står på siden. Der kan være ret stor forskel på disse midi filer og hvordan melodien faktiskt kan spilles.

Når du åbner en polska, vil der længst nede på siden være en lille liste, hvori du kan indstill hvor langt henholdsvis 1-, 2- og 3-slaget skal være i forhold til hinanden.

Du kan indstille den relative længde af hvert slag, og den styrken på hvert slag.

Du skal helst bruge tal mellem 70 og 127 for styrken. mens du kan bruge alle mulige tal til at angive hvor langt 1-,2- og 3-slaget skal være, tallene du bruger skal relativt hænge sammen.

Trykkpå linket Spil Polska, for at høre den ændrede meldodi. Hvis du synes det lyder godt, må du gerne trykke på Gem. (Men du skal være helt sikker før du trykker på Gem)
Efter at du har gemt, vil dine instillinger blive tilknyttet den valgte polska for alle brugere på spillefolk.dk
Når de går ind på polskaen vil der være to æinks til playeren, en "Jævn" , som spiller den rå (uforandrede) midifil,
mens "Som Polska" vil spille den "polskaficerede" midifil hvor slag længde og styrke er ændret.

OBS! Du bør kun bruge polskaficering på polskaer, der er noteret i 3/4 takt. (En del finnskogspolskaer er noterede som 8/8 (3+3+2) Her kan polskaficatoren ikke bruges)

 

Polskaficering af polskaer

 

 

Hvis du har en CD-indspilning af polskaen, kan du bruge Polskameteret til at finde ud af hvad du vil skrive af tal.

 

Du kan læse mere om poskameteret her.

 

 

 

Om Polskaficering

Det har altid været en drøm at kunne lave en polskaficering af vore midifiler. Brugen af polskafikatoren, gør det nemmere at lære en polska efter noder.

Konklusionen er, at det er bedre at lytte til rigtig musik. Vi har lavet en del indspilninger, men vi kan desværre ikke lægge plader op som mp3. Her må du købe musikken, og lytte efter. Eller endu bedre tag til Sverige og gå på kursus hos en der kan.

Men det er da et sjovt lille legetøj, og den kan da bruges til at afmystificere en del myter om hvordan musikken er bygget op.

 

Jeg har ikke genemført en længere undersøgelse med midlingere, da jeg lagde tal ind i drop-downen til Boda, Bingsjö og Jösse Härads polska bl.a. Det jeg fandt ud af, var at målingerne med polska meter variede en hel del fra melodi til melodi, det varierede også indenfor den enkelte melodi, og det varierer selvfølgelig også fra spillemand til spillemand. Prøv selv at lytte dine CD-er, plader eller mp3 filer igennem og tryk på polska meteret

(Du skal trykke på et 1-tal på et-slaget 2-tal på to-slaget og 3-tal på treslaget. Polskameteret midler over hele melodien. Tryk på F5 (genoprfirisk) for at starte forfra.

Du kan også bare prøve dig frem ved at lytte med nogle forksllige tal i polskaficeringen af på din favorit polska, indtil du har fundet den indstilling du synes er god. Du kan så gemme denne indstilling.

 

Skriv gerne, hvis du har kommentarer.

 

 

Problemer med lyden

Nogle gange kan lyden skrue sig ned af sig selv. Det gælder specielt i Windows xp

Dobbelt klik på det lille højtaler ikon

og skru op for synthesizer lyden.

Synth problemer