Anden stemme

Vi har skrevet 2. stemmer til ca 10 % af vores noder. Vi har siden foråret 2021 opdateret så du ved søgningen kan søge de melodier hvor der er anden stemmer. Du kan høre anden stemmerne her,
eller gå ind via Andre søgninger-> Ren stemt -> Begge stemmer

Ren stemte anden stemmer

Lær at spille rene andenstemmer på violin.

For at man skal kunne spille melodier på et klaver i alle tonearter fandt man i 16-1700-tallet på at stemme klaveret tempereret, med hvor man talte svævningerne i overtonerne. Men hvis intervallerne er rene er der ingen svævninger.  Det menneskellige øre er meget følsomt over svævninger, og specielt at finde ud af når svævningerne ikke er der. For så lyder intervallet helt anderledes. Her har en computer beregnet hvert enkelt interval, sådan at det er rent mod anden stemmen. Det vil sige at du kan høre andenstemmen uden svævninger. Det lyder anderledes, og når du først har lært hvordan det lyder, vil det være nemmere at spille andenstemmen rent på violin. Dette er en naturlig renhed, som vi har nedprioriteret i vesterlænsk musik, fordi vi helre vil kunne spille klaver i alle tonearter. Men når du spiller tostemt violin kan du bruge tekniken, og den vil give en helt fantastisk klang på din violin.

Hvordan det er lavet

På de melodier som har stemmer har vi lavet en ren-stemt synthesizer. Det vil uden svævninger. Grund tonen kommer fra en violin, men fordi vi har transponeret den samme violin tone til alle toner, lyder den lidt mærkeligt. For det første har vi brugt en skala, der ændrer sig i forhold til grund tonen. Men dette er ikke så vigtigt, det vigtige er, at vi har brugt rene intervaller dvs. rene kvinter, kvarter, og tertser til stemmerne. De rene intervaller er karakteriseret at overtonerne falder sammen og der opstår ingen svævetoner i overtone-rækken. Barbershop sangere, og to violiner der spiller 2-stemt benytter sig af denne teknik, for det er nemt at høre når tonerne er absolut rente, man kan tydelig høre at tonerne “falder sammen” når der ikke er.

Teknikken med at spille helt rent har altid været kendt, for det er dette der er selve grundlaget for musikalisk harmoni. Klaverer, harmonikaer og instrumenter med mange strenge, kan ikke benytte sig af helt ren stemning. Den rene stemning holder kun i en enkelt toneart, og selv i en enkelt toneart, vil der være intervaller der ikke er rene. Men fordi vi med computeren hele tiden ved hvilket interval der bliver spillet og kan justere intervallet efter første stemmen, har vi ikke dette problem.
“Barbershop” sangere og svenske “Två fioler” bruger også tekniken, fordi det er den nemmeste måde at synge/spille rent men fremfor alt fordi de helt rene intervaller lyder bedre og helt anderledes end de tempererede intervaller. Faktisk bruger man også teknikken når man stemmer sin violin. Det er derfor det aldrig bliver helt godt når du bruger en almindelig tuner til at stemme din violin. Klangen af violinen er meget smukkere en når violinen er tempereret stemt. Selv om der kun er 1/50-dels halv tone til forskel (2 cent) kan man tydelig høre forskellen.

I starten af 1700 tallet fandt man ud af at hvis man stemte  et orgel, cembalo eller klaver på en måde sådan at alle kvinter havde den samme svævning mellem overtonerne, kunne man spille i alle tonearter. Johannes Sebastian Bach komponerede “Das wohltemperierte klavier” et værk i 12-durtonarter og 12-moltonarter, og fra det tidspunkt har den vestlige musik været tempereret, og alle intervaller har en vis svævning i overtonerne.

Når man synger uden accompagnement, eller hvis man spiller 2-stemt violin, er det nemmere at spille rent hvis man styrer efter intervaller uden svævning. Hvis du spiller violin og gerne vil spille renere og smukkere stemmer, kan du nu lytte til de ren-stemte stemmer, og lære hvordan det lyder når der ikke er svævninger i overtonerne. Det er ret tydeligt at høre, og det bliver nemmere at spille helt rent, når du ved hvordan det skal lyde.

Her kan du se/høre forskellen på en tempereret og en ren kvint.

(Obs. Generatoren (som jeg selv har lavet) bygger på noget teknologi der er “depriciated”
(The ScriptProcessorNode is deprecated. Use AudioWorkletNode instead. (https://bit.ly/audio-worklet))
og ikke anbefalet, jeg kommer med en opdatering på et tidspunkt..
Tip: Kør den på en telefon eller IPad, så vil der ikke komme de “glitches” der gør det svært at forstå hvad det hele drejer sig om.

| Wikipedia artikel om den rene skala (just tuning)

 

Ren stemt versus tempereret

Den vestlige musik er tempereret. Normalt når man spiller sammen med flere instrumenter (guitarer harmonikaer osv.) så spiller man tempereret.

Når man stemmer sin violin vil man typisk gøre det ren stemt. De rene intervaller har en speciel lyd, som er nem at lære. Det er sværere at lære hvordan et tempereret interval skal lyde.