Anden stemme

Vi har skrevet 2. stemmer til ca 10 % af vores noder. Vi har siden foråret 2021 opdateret så du ved søgningen kan søge de melodier hvor der er anden stemmer.

Ren stemte anden stemmer

På de melodier som har stemmer har vi lavet en ren-stemt synthesizer. Det vil uden svævninger. Grund tonen kommer fra en violin, men fordi vi har transponeret den samme violin tone til alle toner, lyder den lidt mærkeligt. For det første har vi brugt en skala, der ændrer sig i forhold til grund tonen. Men dette er ikke så vigtigt, det vigtige er, at vi har brugt rene intervaller dvs. rene kvinter, kvarter, og tertser til stemmerne. De rene intervaller er karakteriseret at overtonerne falder sammen og der opstår ingen svævetoner i overtone-rækken. Barbershop sangere, og to violiner der spiller 2-stemt benytter sig af denne teknik, for det er nemt at høre når tonerne er absolut rente, man kan tydelig høre at tonerne “falder sammen” når der ikke er.

Teknikken med at spille helt rent har altid været kendt, for det er dette der er selve grundlaget for musikalisk harmoni. Klaverer, harmonikaer og instrumenter med mange strenge, kan ikke benytte sig af helt ren stemning. Den rene stemning holder kun i en enkelt toneart, og selv i en enkelt toneart, vil der være intervaller der ikke er rene.

I starten af 1700 tallet fandt man ud af at hvis man stemte  et orgel, cembalo eller klaver på en måde sådan at alle kvinter havde den samme svævning mellem overtonerne, kunne man spille i alle tonearter. Johannes Sebastian Bach komponerede “Das wohltemperierte klavier” et værk i 12-durtonarter og 12-moltonarter, og fra det tidspunkt har den vestlige musik været tempereret, og alle intervaller har en vis svævning i overtonerne.

Når man synger uden accompagnement, eller hvis man spiller 2-stemt violin, er det nemmere at spille rent hvis man styrer efter intervaller uden svævning. Hvis du spiller violin og gerne vil spille renere og smukkere stemmer, kan du nu lytte til de ren-stemte stemmer, og lære hvordan det lyder når der ikke er svævninger i overtonerne. Det er ret tydeligt at høre, og det bliver nemmere at spille helt rent, når du ved hvordan det skal lyde.

Her kan du se/høre forskellen på en tempereret og en ren kvint. | Wikipedia artikel om den rene skala (just tuning)

Ren stemt versus tempereret

Den vestlige musik er tempereret. Normalt når man spiller sammen med flere instrumenter (guitarer harmonikaer osv.) så spiller man tempereret.

Når man stemmer sin violin vil man typisk gøre det ren stemt. De rene intervaller har en speciel lyd, som er nem at lære. Det er sværere at lære hvordan et tempereret interval skal lyde.