Warning: Undefined array key "lan" in /customers/7/5/b/spillefolk.dk/httpd.www/Folkedans/VisDans.php on line 13 Danske folkedans beskrivelser : Les Lanciers
Vælg video

Vælg tur i YouTubeT1 T2
Afspilningshastighed

 kun

Les Lanciers

Les Lanciers bliver danset på gymnasier og i kaserner. Det må i dag også regnes for en folkedans i Danmark.
Historien fra idaho.dk:
Lanciers har været danset overalt i Danmark, og har overlevet i ‘almindelig brug’ frem til vore dage. Den har sin oprindelse i Storbritannien, hvor John Duval i 1817 komponerede et sæt danse til en fin fest. Han kaldte dansesuiten for ‘The Lancers Quadrilles’ - Lansenérernes kvadriller. Dansen var helt sikkert et stort udstyrsstykke med hjelme, faner og ikke mindst lanser og blev danset ved en hoffest i Dublin i Irland.
I 1820’erne udkom i London mange udgaver af ‘Lansenér-kvadriller’. En af disse var af Joseph Hart, hvis dansefigurer skilte sig ud fra Duvals. Dansen blev meget populær i de finere engelske kredse, men gik som så mange andre modedanse efter nogle få år i glemmebogen.
I 1850 blev Harts ‘The Lancers’ igen populær i London og senere i Paris, hvor der fandtes en komponist ved navn Mikel. Han komponerede nye franske varianter af The Lancers/Les Lanciers. Hans 3. sæt havnede også i Danmark og blev udgivet i 1860, hvor den straks blev populær.
Det er den melodi, vi i dag kender som ’vor egen danske Lanciers’. Her er dansen documenteret på fem YouTube videoer fra Ringkøbing Gymnasium, der hver dækker en tur.
Takt titelTurRepriseBeskrivelse
Første tur 11 Tur 1. La Dorset.
Figur A. Frem: højre hånd rundt.
Figur B. Pladsbytte: bryde/vige udenom.
Figur C. Kompliment for Corner.

Kategori:
Om Videoen
1. tur La Dorset

Tur 1. La Dorset.
Figur A. Frem: højre hånd rundt.
Figur B. Pladsbytte: bryde/vige udenom.
Figur C. Kompliment for Corner.