Folkets Hus Spillefolks Opslagstavle

Opslagstavlen er en oplsagstavle for spillemands og folkemusik

Emne: Jubi-Weekend 1.2.& 3. juni, Roskilde

"Rygtesmeden"
Tidspunkt 3. juni 2012 18:00

Jubi-weekend

folk roskilde 40 år!

fredag - lørdag - søndag d. 1. 2. og 3. juni

Fredag d. 1. juni kl. 20: aften-koncert med:

Nick Keir & Stephen Quigg.

Nick Keir og Stephen Quigg fra the McCalmans har dannet en spændende ny duo, som vil fortsætte traditionen med at levere fantastisk skotsk folkemusik, hvor de puster nyt liv I gamle traditionelle sange og udvælger det bedste af de kontemporære skotske folkesange.. Nick and Stephen mødtes i 1980’erne, da Stephen regelmæssigt varmede op for The McCalmans. Efter Derek's alt for tidlige død blev Stephen medlem af the Macs og 10 års samarbejde har lagt grunden til en dyb respekt for hinandens “musicianship”. Da Ian McCalman bekendtgjorde, at han havde I sinde at gå på pension, var de ikke længe om at beslutte sig for at fortsætte samarbejdet I en duo, hvor de lover # Scottish Folk Song in the tradition of the McCalmans”.  

 

 

 

INSTINKT.

Det var med stor glæde, at få at vide, at Instinkt planlagde at genoptage deres koncert-aktivitet. Siden de i 2007 meldte ”PAUSE” har de været savnet på den danske folkscene.

Og det kan meldes, at de stadig er på den absolutte top!

INSTINKT hører således stadig til blandt de hotteste bands på den danske folkemusikscene. Deres musik er spræl-levende, energisk og glad. De fem musikere er alle eminente på deres instrumenter, og spilleglæde og sceneshow når helt ud til de bagerste publikummer. Der bliver eksperimenteret med lette melodier på tunge grooves, smukke klangflader, ekspressive og ordløse stemmer, danske tekster og remser, udfordrende harmonier og droners mystik. INSTINKTS helt specielle stil og sound er karakteriseret ved en spændende instrumentering af strygere, drejelire, jødeharpe, fløjter, djembe, bas og trommer. Gruppens kombination af urlyd, dynamik, kraft og puls har fået begejstrede anmeldere til at kalde Instinkts helt egen lyd for ”Folkbeat”.

 Trolska Polska

Martin Seeberg er kendt fra en række markante orkestre, som på eksperimenterende og progressiv vis har fornyet folkemusiktraditionen (Sorten Muld, Instinkt, Valravn): I dette projekt har han sluppet sin indre spillemand løs og samlet op på nogle af de troldske, skæver og urnordiske spillemandsmelodier, som er sprunget ud af hans violin gennem årene. Med sig har han en håndfuld venner – Perry Stenbäck, Anja Lillimæhlum, Mads Kjøller Henningsen, og Lasse Væver.

 

Lørdag d. 2. juni kl. 13: Ceilidh, der styres af Hal & Nikolaj.

En lang række af vore musikervenner er blevet opfordret til at komme og forære os et par numre til denne eftermiddags ceilidh. Vi venter spændt på, hvad der bliver fir Hal og Nikolaj at "styre"!

 Hal & Nikolaj

Hal & Nikolaj er en fremstormende duo på den internationale folkemusikscene. I 2008 udgav de deres debutalbum, ”Hal & Nikolaj", der blev hædret som "Årets Debut" og "Årets komponist" ved Danish Music Awards Folk 2009.

De to unge musikere går nye veje i et univers, der vækker genklang. Med sig i oppakningen har de både den keltiske og den skandinaviske folkemusiktradition, men de spiller primært deres egne kompositioner, og det med en originalitet og et nærvær, som ganske enkelt er uovertruffet.

Det landskab, de tager os med igennem, danner en harmonisk helhed, men er også fyldt af kontraster:   modent og legesygt, sprudlende og eftertænksomt, æterisk og jordnært.

De to multiinstrumentalister  gør med deres underspillede virtuositet og overraskende arrangementer god brug af de virkemidler, de har til deres rådighed. Såvel på scenen som på deres anmelderroste debutalbum fornemmer man tydeligt, hvordan kunstnerisk kompromisløshed komplimenteres af et besnærende lune.

Lørdag d. 2. juni kl. 20: Aften-koncert med:

Lirum Larum Gruppen. Sådan så de ud dengang - måske vi får et nyt billede!

I 1972 startede folkemusikgruppen Lirum Larum den forening, der i dag hedder folk roskilde Lirum Larum.

De 7 unge mennesker i gruppen havde spillet sammen i ca. 1 år, og havde genoplivet den danske traditionelle spillemandsmusik og folkesange. For at komme ud med musikken og sikre sig et publikum besluttede de at etablere deres egen klub, der fik navnet Lirum Larum Folkemusikklub.

Denne klub blev starten på det levende folkemusikmiljø, Lirum Larum, der stadig lever i bedste velgående i Roskilde.

I år kan klubben – folk roskilde Lirum Larum, så fejre sit 40-års jubilæum, og i den anledning samles gruppen igen for at deltage i festlighederne! Dette sker ved aftenkoncerten lørdag d. 2. juni.

Basco.  

Basco er folkemusik med violin- og viola-gniden, guitarswing og træk i både harmonika og basun. Deres energi er blevet sammenlignet med den af en sjetteklasses på lejrskole. Musikerne er alle uddannet ved konservatoriet i Odense og spiller hver især i alle tænkelige og utænkelige sammenhænge inden- og udenfor den danske folkemusikscene - og altså også sammen. Det er dansk musik og så alligevel ikke… 

“Kvartetten Basco er så proft, at det næsten gør ondt […] Det lyder, som bandet har spillet sammen en menneskealder. Det er autentisk. Det bliver aldrig for meget af det gode. Tværtimod. Det er altså hamrende flot.”  **** (Jydske Vestkysten) 

Når bandet henter inspiration til deres kompositioner og arrangementer, stjæler de hæmningsløst og uden skam fra både skandinaviske, engelske, skotske, irske og nordamerikanske udtryksformer og skaber herigennem et meget organisk og musikalsk sammenkog fyldt med vitaminer og antioxidanter. Basco var nomineret til ”Årets Danske Debut”, DMA-folk 2009 for cd’en ”Crow in the Walnut Tree”, og violinist Hal Parfitt Murray modtog en nominering som ”Årets Komponist”. Kvartetten optræder med sangen og melodien i centrum, og alt andet spinder sig ud af og omkring den. Det skal swinge det skidt’!

 Trio Mio – himmelsk smukt og djævelsk grumt!

Et af de nye og mest strålende lys i dansk folkemusik i dag er Trio Mio, et band med sin helt specielle stil af elegant og energisk kontemporær folkemusik.

I hjertet af Trio Mio´s musik ligger et brændende ønske om at give nyt liv til dansk/svensk folkemusik. De spiller musikken på deres egen måde, gør den til nutidig musik som bibeholder dyb respekt for den tradition hvoraf musikken er rundet.

Resultatet er ny, forfriskende og helt særegen: kontemporær folkemusik skabt fra det specielle punkt hvor traditionen møder nutiden og lader sig inspirere af andre stilarter som jazz og klassisk. Man er aldrig helt sikker på hvad der skal ske: Smukke, rolige og luftige melodier bliver afløst af hurtige, uforudsigelige og til tider vilde improvisationer. Men sikkert er det, at musikken spilles med intensitet, virtuositet og glæde, som efterlader lytteren åndeløs – og smilende.

H a b a d e k u k

Hårdtslående hornarrangementer, heftig violin og medrivende rytmer er kendetegnet for Habadekuk - et ungt og sprælsk 9-mands orkester, der skyder folkemusikken vel ind i det 21. århundrede!
Den kraftfulde blanding af salsa, jazz og folk giver et nyt liv til de gamle legendariske spillemænds dansemelodier. Bandet er blevet en garant for energiske og intense koncerter og har  allerede begejstret publikum i både Danmark, Polen, Sverige, Norge og Finland. Herhjemme har de bl.a. spillet på Odense Folk Festival, Spot Festival, Danish Music Award Folk og Pumpehuset.

Habadekuk vandt prisen ”Årets Danske Folk Album” ved Danish Music Award Folk 2011 for debutpladen ”Hopsadaddy”. Ved samme lejlighed modtog violinist, Kristian Bugge prisen som ”Årets Danske Folk Artist”.

Tilbage i 2009 vandt de desuden det nordiske mesterskab i folkemusik. Gruppen er en alsidig blanding af kompetente musikere fra alle hjørner af den danske musikscene. Alle yderst professionelle og med fest i fingerspidserne!

"Habadekuk er et heftigt band som fortjener opmærksomhed udenfor Danmarks grænser" -

“Fantastisk medrivende med brillante arrangementer” -

Rasmus Henriksen Basun * Jakob Holdesen Trompet * Rasmus Fribo Sax

Rasmus Brylle Trommer * Jens Krøgholt Kontrabas * Morten Nordal Guitar

Theis Juul Langlands Klaver * Peter Eget Harmonika * Kristian Bugge Violin

 

Søndag d. 3. juni kl. 11: Børne-koncert med Virelai

 

Virelai har rejst rundt i landet, og spillet blandt, hiphoppere, økobønder, punkere, forretningsfolk fra de store firmaer, for gud i kirken og for selveste Dronning Margrethe den II.

Gennem de gamle ballader og danse melodier, arbejder Virelai med de nordiske og mellemeuropæiske musiks rødder, den folkelige middelalder. Og oplever at musikkens kompositioner og lyd, spillet på de gamle instrumenter, vækker noget genkendeligt i folk, noget vi har til fælles. Virelai er et udadvendt orkester, som altid sætter gang i festen.

 

Søndag d. d. 3. juni kl. 14: DM i Folkemusik.

 

Infor på: http://www.folkroskilde.dk/

Skriv et indlæg til dette emne