Folkets Hus Spillefolks Opslagstavle

Opslagstavlen er en oplsagstavle for spillemands og folkemusik

Sortering:

Emne: Ole Kjær - "Vestjyllands Paganini"

peter

jollepeter(snblA) hotmail.com
Tidspunkt 24. februar 2008 13:00
e do å fklølet  bdjrne !
Bjarne H

Hermanstv(snblA) hotmail.com

I kan godt glæde jer  det er fin musik

spillemændene spiller flot

der er mange nye udfordringer

jeg hørte dem

i rebild i torsdags
godt skriveprogram dette ehr

måtske og at der een stauekåntlål ?

Christina

Hej! 
Man kan bestille billet hos musik@natmus.dk. Det koster vist 75,oo.
Vi er nogle, der går ud og spiser bagefter. Hvem vil med?
"Rygtesmeden"

Jubilæumskoncerttune i anledning af, at ”Vestjyllands Paganini”- Ole Kjær, den sagnomspundne komponist og spillemand, fylder 200 år.5. Oktober, 2007
Det fejres med en koncert der opføres seks forskellige steder i Danmark.

Jubilæumskoncerttune i anledning af, at ”Vestjyllands Paganini”- Ole Kjær, den sagnomspundne komponist og spillemand, fylder 200 år. 

Det fejres med en koncert der opføres seks forskellige steder i Danmark.  

Søndag d. 24. februar 2008 kl. 14.00 på Musikmuseet & Claudius Samling, Åbenrå 30, København

Entre 75.00 -100.00 kr.

Koncerten vil blive spillet af fire violinister: Harald Haugaard, Klaus Pindstrup, Michael Sommer og Ivan Damgaard. Endvidere vil folkemindeforsker Anders Chr. N. Christensen berette om Ole Kjærs liv, hans betydning i samtiden og hans kompositioner. Den 18. oktober i år er det 200 år siden, Ole Kjær, en af vore største sagnfigurer inden for den danske spillemandshistorie, blev født i Humlum nord for Struer. Ole Kjær var lige så berømt i Ringkøbing amt, som H. C. Lumbye var det i København. Han blev regnet som den dygtigste og betydeligste af samtidens jyske spillemænd og er blevet kaldt Vestjyllands Paganini.

Ole Kjær var den yngste i en søskendeflok på seks. Han voksede op i en musikalsk familie, hvor to af hans ældre brødre blev betydelige spillemænd. 19 år gammel flyttede Ole Kjær til Vejrum syd for Struer og var allerede fra det tidspunkt en efterspurgt spillemand. Skulle der dengang være dans et sted, var det lige så nødvendigt at sikre sig Ole Kjær som at få løfte fra en bestemt kogekone; man ventede gerne i uger, og når han kom frem, forstod han at sætte forunderligt liv og stemning i selskabet. Han var datidens entertainer: han kunne spille med violinen over hovedet, jonglere, og i pauserne kunne han finde på at slå vejrmøller fra den ene ende af stuen til den anden.

Den 16. november 1828 blev Ole Kjær viet til Else Kathrine Hansdatter i Måbjerg kirke ved Holstebro, og i 1830 bosatte Ole Kjær sig med sin familie i Ringkøbing, det sted, hvor han vandt så stort et ry udadtil. I årene der var han en efterspurgt musiker, musiklærer og en meget kendt og produktiv komponist. Ole Kjær døde den 4. december 1841 i Ringkøbing, kun 34 år gammel. Historierne om Ole Kjær lever stadig videre, og godt 130 forskellige kompositioner er bevaret fra ældre spillemandsbøger fra Jylland og Fyn, hvor mange af melodierne findes i et utal af varianter.

Koncertens fire violinister: Harald Haugaard, uddannet på Det Fynske Musikkonservatorium, er kendt fra duoen "Haugaard & Høirup" og spillemandsgruppen "Serras". Endvidere underviser Harald Haugaard på folkemusiklinien ved Det Fynske Musikkonservatorium. Klaus Pindstrup er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus; han er opvokset midt i den himmerlandske spillemandstradition, spiller i mange sammenhænge og underviser ligeledes på folkemusiklinien ved Det Fynske Musikkonservatorium. Michael Sommer og Ivan Damgaard spiller i spillemandsgruppen "Jysk på Næsen" og har komponeret "Spillemandsmessen", som er kendt fra tv og opført i mange kirker i Danmark. Anders Chr. N. Christensen, der vil fortælle om Ole Kjærs liv og om hans betydning, er folklorist, arbejder ved Dansk Folkemindesamling og er timelærer på folkemusiklinien ved Det Fynske Musikkonservatorium.

Under koncerten vil der blive spillet mere og mindre kendte kompositioner af Ole Kjær: "Den store Vals", som er den største danske spillemandskomposition bestående af 15 afdelinger, "Afskedsvalsen", en af Ole Kjærs sidste kompositioner, "Stampevalsen", som skal imitere lyden fra en stampemølle, og mange flere numre.

 klippet fra FFS´s hjemmeside

 Venlig hilsen

"Rygtesmden"

 

Skriv et indlæg til dette emne