Folkets Hus Spillefolks Opslagstavle

Opslagstavlen er en oplsagstavle for spillemands og folkemusik

Sortering:

Emne: ROSKILDE RIGSSPILLEMANDSSTÆVNE 2013

mona ljungberg

monamarialjungberg(snblA) gmail.com
Tidspunkt 3. august 2013 14:00

det er lidt forvirrende med datoerne :) måske skal opslaget rettes til 3-4 august 2021 i kaldenderen og i overskrift. Ellers kommer vi for 8 år og 1½ mdr  for sent

KURT JOHAN NIELSEN

kurtjohannielsen(snblA) gmail.com

 

 

Nyt, nyt: Spillemandsstævnet på

 

 Museumsøen

 

Den 3.-4. august danner Roskilde igen rammen om det traditionelle spillemandsstævne. Gennem årene har stævnet repræsenteret både tradition og fornyelse. I år byder stævnet på to markante nyheder: Det rummer Danmarks første rigsspillemandsstævne, og for første gang er søndagens arrangement flyttet fra Folkeparken til Museumsøen.

 

Rigsspillemandsstævnet – en nyhed

 Som en del af spillemandsstævnet afvikles Danmarks første Rigsspillemandsstævne. Rigsspillemandsordningen er en nyskabelse i Danmark, inspireret af den tilsvarende svenske ordning. Formålet er at styrke kvaliteten og fordybelsen i den danske traditionsmusik.

 

 Både lørdag og søndag kan man lytte til de 10 fremragende solister fra hele landet, der kandiderer til at blive rigsspillemænd. Deres såkaldte ”opspil” bliver vurderet af et dommerpanel, og publikum kan være med på en lytter eller en svingom.

 

Opspillene finder om lørdagen sted i Roskilde Gymnasiums Science-bygning kl. 14.30 og 17.00, om søndagen i Konservatoriet på Museumsøen kl. 14.30 og 15.30.

 

Søndag på Museumsøen

 

Spillemandsstævnets arrangører har de første 37 år planlagt, at søndagens arrangement skulle finde sted i Folkeparken. De seneste år har der dog ofte været regnvejr på dagen, hvorfor både Østervangsskolen og Kildegården har lagt lokaler til om søndagen.

 Dette 38. stævne går en helt anden vej! Uanset vejret finder søndagens arrangement sted på Museumsøen i det spændende miljø med gamle skibe og både. Da Roskilde Havn er et yndet udflugtsmål, vil mange sikkert lægge vejen forbi og opleve musik, sang og dans.

 Der vil være to dansebaner, og der vil være lokaler til koncerter, åben plakat og rigsspillemandsopspil - og ikke mindst: buskspil overalt.

 

Arrangørerne har i år sat ekstra fokus på buskspillet, der var den bærende idé fra spillemandsstævnets start. Buskspil betyder, at hvem som helst stiller sig op hvor som helst og begynder at spille, fordi man ikke kan lade være! Dem der kommer forbi og kender melodien, tilslutter sig, og det bliver mere og mere levende og intenst – også for tilskuerne.

 

Kl. 14: Roskilde byder velkommen v/ borgmester Joy Mogensen og kulturudvalgsformand Birgit Pedersen ved Indermolen. Derefter vil der være alspil med alle stævnets spillemænd (afløsning for indmarchen), og så vil Roskilde Spillemandslaug spille til dans.

 

Ved den anden dansebane: Tunet (ved Café Knarr) vil der også være dans og musik. Det nærmere program kan man læse på plakaterne i løbet af dagen, men der vil bl.a. være mulighed for at høre:

  Björn Ståbi og Per Gudmundson, legendariske svenske rigsspillemænd, som for år tilbage ofte gæstede Roskilde Spillemandsstævne

  Jydsk på Næsen, den eminente danske gruppe, som bl.a. er ophavsmænd til Spillemandsmessen

 The Kiltearn Fiddlers, en prisbelønnet ungdomsgruppe fra Skotland

 RejseOrkestret, byens kendte spillemandsgruppe, hvoraf to medlemmer er kandidater til rigsspillemandstitlen

 

Café Knarr tilbyder ny nordisk vikingemad m.m., og derudover vil der være boder med øl og vand, kaffe, te og is. Der vil være borde og bænke overalt.

 Det er aftalt med Vikingeskibsmuseet, at der om søndagen er gratis adgang til hele Museumsøen for besøgende til spillemandsstævnet. Museet har blot anmodet om, at de besøgende går ind gennem indgangen (fra parkeringspladsen) og bliver registreret der.

 

Lørdag på Roskilde Gymnasium

 

Siden stævnets start har man hvert år kunnet lytte og danse til spillemandsmusik lørdag formiddag kl. 10.30 - 13.00 i Algade, Skomagergade og på Stændertorvet, og det kan byens borgere også glæde sig til i år.

 Resten af lørdagen er det Roskilde Gymnasium, der danner rammen om stævnet.

 Kl. 14 åbner kulturudvalgsformand Birgit Pedersen stævnet med dets mange musikalske tilbud. Først og fremmest vil der hele dagen og aftenen være buskspil i Latinerhaven (med offentlig adgang, ingen entré) samt i gymnasiets hyggelige atriumgård og indendørs (mod entré).

 I Dansesalen vil der om eftermiddagen være danseundervisning, hvor man bl.a. vil kunne lære både svensk og skotsk scottish. Stævnets gæster fra Skotland vil også undervise i ceilidh-dans.

 

Lørdag aftens store bal åbnes af Roskilde Spillemandslaug, et stort og meget velspillende laug.

Derefter kommer Jydsk på Næsen, ophavsmændene til Spillemandsmessen, men sandelig også leveringsdygtige i et godt bal.

Fra Dalarna i Sverige kommer Björn Ståbi og Per Gudmundson, begge med de svenske rigsspillemænds guldmærke. Deres spillestil er både krystalklar og samtidig krøllet og finurlig.

Senere vil man kunne høre The Kiltearn Fiddlers fra Skotland, en gruppe unge violinister, som man også kan opleve til eftermiddagen danseworkshops, hvor de vil undervise i skotsk scottish og ceilidh-dans.

RejseOrkestret er det sidste orkester i det planlagte bal. Orkestret spiller en medrivende dansemusik, og et af medlemmerne: Poul Bjerager, er tidligere nordisk mester i spillemandsmusik.

Fra RejseOrkestret kandiderer både Poul Bjerager og Al Damlund til at blive rigsspillemænd.

Efter RejseOrksetret er der åben plakat, og der skal nok blive rift om at skrive sig på for at spille til dans!

 

- - - - - - - - - -

 Dette spillemandsstævne er nr. 38 i rækken. I mange år holdt spillemandsstævnet til på Roskilde kommunes kulturhus på Prindsen. Da Kulturhuset blev nedlagt, flyttede stævnet for en kort periode til Amtsgymnasiet, som Roskilde Gymnasium dengang hed, derefter til Østervangsskolen, så til Kildegården og derefter igen til Østervangsskolen.

 Roskilde Spillemandsstævne 2013 er stadig fyldt med levende lytte- og dansemusik.

 Rammerne er ændret i år, især søndag, hvor arrangørerne glæder sig til en helt anden oplevelse blandt Museumsøens værksteder og skibe.

 Nyt er også afviklingen af Danmarks første rigsspillemandsstævne med de mange dygtige musikere fra hele landet. Tradition og fornyelse - det har altid kendetegnet Roskilde Spillemandsstævne og gør det stadig.

 

Roskilde Spillemandsstævne og Rigsspillemandsstævnet er sponsoreret af: Roskilde Kommune, Statens Kunstråd, Nordea-Fonden og Sonning-Fonden. Stævnet støttes i øvrigt af Vikingeskibsmuseet, Roskildes Stjernebutikker, Kongebakkens Slagter og Specialitetsforretning og Gadstrup Blomster.

 

Yderligere informationer:

 www.lirumlarum.dk under Roskilde Spillemandsstævne

 

Anne Petersen, 52 25 44 97, annep.lyndby@hotmail.com

 

Hans-Ivar Christophersen 21 22 45 93,  hichr@mail.dk

 

Danmarks Rigsspillemænd, www.rigsspillemand.dk

 

Poul Bjerager, 40 24 32 46, poulb@lejre.dk

 

 

Skriv et indlæg til dette emne