Tips & tricks til nodesamlingen

Video beskrivelser | Andre nodesamlinger

IPad og IPhone

IPad er ret praktisk, hvis der ellers er netdækning. så behøver du ikke tage nodesamlingen med, men kan slå op direkte. Her er et par råd.

Repertoirelisterne

Hele repertoiret på en side | Mininode og Stiknoder | Hvordan man laver repertoirelisten | Kommentarer i repertoiret | Historiske repertoirer ½, 1, 2 … år tilbage

Spil melodier langsomt og i ring

Playermanual 

Med playeren kan du lære melodierne efter “workshopmetoden” det vil sige du kan spille et lille stykke ad gangen … langsomt. En meget hurtigere måde at lære at spille på, når du lærer i dit eget tempo.

Se også:
Hele repertoiret på en side | YouTube Video manual | Video beskrivelser |

Kan jeg ændre i nodematerialet?

Kirsten tager sig p.t. af ændringer, så du kan skrive til hende.
. . . men, du kan rapportere hvad du har af ændringer, tilføjelser, forklaringer, spørgsmål el.lign til en af noderne, ved at indsende en kommentar til den. Det gøres ved at klikke på linket Skriv dine kommentarer til denne node i nederste højre hjørne af nodebilledet. Den kommentar du skriver, vil fremover kunne læses af andre brugere, som slår op på denne node. Web-masteren forbeholder sig ret til at slette (useriøse) kommentarer, – eller ophøje en kommentar til en del af nodens faste undertekst.

Hvis du har Musikator er du velkommen til at sende noden i Musicator-format. Her er nogle enkle tips til hvad du skal tænke på for at vi får en ensartet node, der er nem at opdatere.

Hvis du laver et par noder i Musikator-format, kan vi give dig adgang til at uploade noder direkte på siden og ændre de noder der er der.

Derudover er du meget velkommen til at indsende forslag til nye melodier i samlingen til webmaster@spillefolk.dk.

Kan man få en “pæn” udskrift af en node?

Når man udskriver fra sin Internetbrowser, er det en direkte kopi af det nodebillede, som ses på skærmen. Da en printer har en meget bedre opløsning end computerskærmen, vil det samme billede på udskriften blive “groft og takket” (ses især på overskrift, bindebuer og bjælker).
Lige under nodens nederste højre hjørne findes et link “PDF-fil til print”. Hvis du klikker her, får du en “pdf”-udgave af noden, som giver et flot skarpt billede, når det bliver printet ud.
– MEN, for at kunne printe en pdf-fil, kræves det, at man har programmet “Acrobat Reader” fra firmaet Adobe. Det er GRATIS – og kan hentes hos Adobe på denne adresse: http://www.adobe.dk/products/acrobat/readstep.html
Vælg platform (trin 1) og klik så på download (trin 3). Programmet fylder ca. 9 Mb (version 5), så det tager nok nogen tid at hente det – men det er umagen værd, nu kan du få nogle flotte nodeudskrifter!

Kan man udskrive flere noder på én side ?

Hvis du ønsker at udskrive flere noder på een side, eller på anden måde, end ved at udskrive fra din Internet Browser, skal du “downloade” (gemme) nodebilledet, som er en gif-fil på din harddisk. Det gøres i Internet Explorer og Netscape ved at trykke på højre museknap medens du peger på nodebilledet, og så vælge “Gem billede som …” Herefter kan du sætte gif-filen ind som et billede i f.eks. Word eller en anden tekstbehandler, layout-program el.lign.

Hvad med flere noder og kun første linie af noderne?

Når man har lavet en søgning kan man lave en stiknode hvor kun første linie er med. Der er også stik noder til repertoire listerne. Eller du kan prøve

Hvordan laver man en repertoireliste

Du kan selv lave repertoirelister med Folkets Hus Spillefolks noder. Den (dvs. den der har samme IP-nummer som en, der lavede listen) der har lavet en repertoireliste, kan også editere den og slette den. Udgangspunktet for repertoire listen er de melodier, som du sidst har spillet. (Du kan få en liste af de sidst spillede melodier ved at klikke på linket (kæden) længst ned på siden.

Læs mere om hvordan man laver repertoirelister her.

Findes der 2. stemmer til noderne ?

Enkelte af noderne er skrevet ud med 2. stemme. Du kan finde dem ved at vælge søgekriteriet “Med stemme” under “Fast søgning”
Når du lytter til midi-filen, er den ene stemme i højre kanal og den anden stemme i venstre kanal. Det betyder bl.a. at du ved at regulere på balancen i din lydkontrol kan skrue op og ned for den enkelte stemme.
(Lydkontrollen startes i Windows ved at dobbeltklikke på det lille højttaler-ikon i nederste højre hjørne af skærmen)

Kan jeg ændre på afspilningstempoet ?

Med den indbyggede player kan du ændre afspilningstempoet. Playeren kommer kun frem hvis du bruger Windows, og den virker sammen med Windows Mediaplayeren. Afspilningstemoet kan skrues ned til 50% for mp3 filer og til 25% for midi filer. Ud over at skrue tempoet ned, kan playeren spille en strofe ad gangen (fra A til B). Du kan osgså bruge playeren som “CD-spiller” der spiller hele listen igennem som du har valgt.
Læs mere om playeren. Tips til brug af playeren.

Playeren findes i en verrsion kan også downloades til hjemmebrug på de musikfiler som du har liggende på computeren.

De fleste midi-afspillere (Windows-mediaplayer, Winamp, Realplayer etc.) kan ikke ændre på afspilningstempoet.
Du kan hente en gratis midi-afspiller “vanBasco’s Karaoke Player” på www.vanbasco.com. Med den kan man ændre tempo og toneart, samt afspille i “sløjfe”.
Hvis du har et sequenser-program (f.eks. Cakewalk, Musicator el.lign), kan du importere midi-filen heri, og så ændre tempoet.

Hvorledes downloader jeg en midi-fil ?

Hvis du ønsker at downloade en midi-fil til din harddisk for at arbejde videre med den i f.eks. Cakewalk eller et andet sequenser-program, hvor man f.eks. kan ændre tempo’et, skal du, hvis du anvender Internet Explorer pege på linket “MIDI-fil” under noden og derefter trykke højre museknap. Vælg så “Gem destination som …” I Netscape skal du vælge “GEM KÆDE SOM….”

Hvordan fungerer fri søgning ?

Du kan indtaste hele ord eller dele af ord. Der søges i den tekst, som hører til hver node (det der vises under nodebilledet). Ved søgning skelnes ikke mellem små og store bogstaver.
Hvis du ikke finder noget, kan det skyldes, at der er tvivl om stavemåde eller lignende. Derfor er det en god idé at starte med en “løs” søgning.
Hvis du for eksempelsøger melodier af “Spel” Jens Peter Larsen fra Saltum – ja så kan det jo skrives på mange forskellige måder: Spil-Jens Peter, Jens Peter Larsen, J. P. Larsen, J.P. Larsen. Så hvis du skriver Jens Peter Larsen er det altså ikke sikkert, at du får fat i alle de ønskede noder.
Lav i stedet en “løs” søgning ved først at søge på Larsen og dernæst en på peter. På denne måde får du måske flere noder end du ønsker, til gengæld er der stor sandsynlighed for, at du får dem du ønsker.
Du kan indsnævre din søgning ved at markere “titel” eller “komponist”, så søges der kun i disse oplysninger. Hvis du for eksempel vil finde noder af “Svenske Niels”, så marker udfor “komponist” og indtast “svenske” i søgeteksten.
(For UNIX-freaks og andre nørder: Søgningen foregår v.hj.a. grep, så man kan bruge regular expressions)

Hvorfor dukker gamle noder op, når jeg søger efter de nye ?

Søgningen efter noder, som er lagt ind efter en bestemt dato, finder både nye noder og noder, hvis tekst tilnoden er blevet ændret siden den ønskede dato.

Hvor kan jeg følge med i hvad der er af nyt på siden?

Der er links på forsiden til ny noder, opdaterede noder, ny video links og ny dansebeskrivelser
Fra videooversigten kan du se ny videoer (af os selv når vi spiller)

Fra menuen Om Hjemmsiden er der link til en side hvor vi siden 2007 har skrevet om de nyheder der kommer på siden.

Fra menuen aktiviter finder du indspillet materiale fra de kurser vi har afholdt