Allan

Allan blev fundet død i sit hjem på Nørrebro tirsdag 7. august 2018.

Allan Nilsson var en af Folkets Hus frontkæmperer (se Vores historie) og har, frem til huset midlertidige lukning for 2 år siden, flittigt undervist nybegyndere i violinspil på 3. salen af Folkets hus i Stengade, også efter at Folkets Hus Spillefolk var holdt op med at komme i huset.

Allan var æresmedlem af Folkets Hus Spillefolk.

Allan var billedkunstner uddannet  i Nærum, Paris og Saltzburg. Han sad mange år i Folkets Hus A-gruppe, og havde atelier på 3. salen i Folkets Hus, Stengade 50 hvor han også udsmykkede caféen på 1. sal.  Her fortæller Allan lidt om sig selv og sine billeder via disse gamle internetsider fra 2005 eller tidligere.

Gallerier med fotografier af Allans malerier

Hvert galleriet starter med en oversigt, herefter kan man fx vælge at klikke på et billede og derefter gå fra billede til billede, eller man kan lade et slideshow vise billederne efter hinanden med fx 5 sekunders interval.

Vi er i 2019 begyndt at fotografere Allans efterladte malerier
Vi har fotograferet de fleste af Allans malerier som er sat på ramme (se linkene herunder) samt en stor bunke lærreder. Vi mangler især at fotografere flere gamle ruller lærreder.
Fotografierne er i høj kvalitet (mange pixels og lille komprimering), men i nedenstående gallerier er filstørrelsen reduceret ca. 8 gange for at kunne blive vist hurtigt.
Mange af malerierne har vi selv navngivet for bedre at kunne håndtere dem, men hvis noget af filnavnet er pakket ind i ´ ´, så er det en titel Allan har skrevet på billedet.

Allans store malerier (mange i størrelsen 136 cm x 102 cm) – alle er på ramme
Allans mindre malerier (størrelsen 84 cm x 70 cm eller mindre) – næsten alle er på ramme
Allans nyere lærreder (mange i størrelse 85 cm x 70 cm)

Tidligere gallerier med fotografier af en lille del af Allans malerier
Eksempler på Allans malerier
Eksempler på Allans abstrakte malerier
Allans malerier fra rejsen til Ukraine i år 2000 
Eksempler på Allans vægmalerier i Folkets Hus


Mindedagen

 
Fra mindedagen 28/8 2018

Med mindedagen med gravøl for Allan Folkets Hus tirsdag 28. august spillede vi blandt andet en del af disse melodier, som vi ved Allan kunne li’. Efter Allans død har vi fået disse noder med nogle af Allans kompositioner tilsendt.

Allan på ego harmonika i Folkets Hus - 04-04-2013

Allan på harmonika i Folkets Hus – 04-04-2013.

Billedserie fra Allans 85 års fødselsdag 2/4 2015.
Musikken er Engelska från släp spillet af Folkets Hus Spillefolk på Musik over Præstø Fjord i 2016.


Allan filmet 20. juni 2018 af Anders Jonsson

Allan er bisat i fællesgraven (K1) på Assistens kirkegård uden ceremoni.
 


Kommentarer

Mange af nedenstående minder er hentet fra vores Facebookgruppe.

Kerstin Irgaard (Göteborg)

Sorgligt sorligt. Alan har ju alltid funnits med som en självklarhet. Och det är ju faktiskt tack vare Alan som jag lärt känna er i Köbenhavn, ja han var ju motorn som startade det hela på Folkets Hus! Och det som startade där har ju utvecklats till rena tsunamin över Skandinavien och ännu längre ut!

Annette Murmann (Avernakø)

Jeg er ikke på facebook, så jeg melder mig til mindestunden her. Marie, min datter, kommer også.

Jeg har to melodier, som Allan har komponeret til Folkets Hus:og  Forårsvalsen Drivhusvalsen.

Jeg ved ikke om vi måske skulle spille dem – eller en af dem – til mindestunden. I starten af 80-erne spillede vi dem af og til i Folkets Hus i 78, men måske ingen kender dem i dag. Jeg sender dig noderne.

Da jeg ledte efter dem, slog det mig, hvor flittig Allan var til at notere låter, han hørte i Sverige. Jeg har ikke talt op, men jeg har mindst 30 polskaer og andet, han har noteret.

Kåre Duhn Trist – Han hjalp også mig i gang, da jeg troppede op i 73-74 med min violin og spurgte om jeg måtte spille med, og om der ikke var nogle noder? I de mange år jeg holdt pause sås vi jævnligt til koncerter i Tivoli. Æret være hans minde.

Trine Jakobsen Han var et meget sympatisk og åbent menneske. Det var også hos Allan jeg tog mine første strøg på fiolen. RIP

Lene Bille Kære Allan. Du var en fast del af Folkets Hus og Onsdagsarrangementerne. Jeg har mange gode minder fra 70-erne af bl.a. dig. RIP

Anne Dorte Christensen Allan var en institution i ordets bedste betydning i Folkets hus.
Nøgleholder det var altid ham man skulle have fat i hvis der skulle ordnes noget. Jeg var med et par år i malergruppen ,før vi fik varme, for han var ikke meget for at vi fik det , så ville der være andre interesseret i øverste sal.
Han holdt fast i at han altid havde en begynder undervisning i folkemusik på violin.
Allan forbinder jeg meget med Folket hus
Som betød meget for ham ,jeg kan huske at det var vigtigt for ham at de unge fik historien at vide om kampen om folkets hus . Han stod midt i en fest som de havde gang i og viste jeg tror det var lysbilleder fra kampen om huset. Ære være hans minde.

Elna Christiansen Et dejligt menneske- husker ham også fra min start i Folkets Hus

??

Anne Dorte Christensen Måske kunne hans billeder udstilles i for folketshus samtidigt med at vi mindes ham???????

Heidemarie Brandt Allan var et af de dejlige mennesker der tog godt imod mine børn og mig i 1980. Han lærte mig hvordan violinen skulle holdes. Jeg vil huske ham som det varme menneske han var. ??.

Susanne Jacobsen Æret være dit minde Allan og tak for alt.

Inge Becker Ære været hans minde

Ruth Johansen Allan var en meget karismatisk person… altid parat til at hjælpe.. en ægte Maistro…. hvil i fred Allan?

Johnny Boesen Engang diskuterede vi meget om, hvad Folkrts6 hus ånd er og hvordan den ser ud. Jeg tror faktisk jeg har fundet en stor del af svaret . Vores Maestro Allan er/ var jo et soleklart bud. Tak for al hjælpen og din måde at ære på Allen
Vi var gode kammerater vi to
Vi ses Hilsen Johnny no Cash

Sven Klink ….ja i disse mig mig mig & mig tider!

Erik Aagaard Hansen Tak for dejligt spil og mange hyggesnakke. Og du kom faktisk aldrig i gabestokken. Vi ses. Erik

Dorthe Secher Schmidt RIP gamle ven, jeg var en af dem, der lærte Den skønne vals hos dig. Du har mange spillemænd på samvittigheden?.
Du reddede også mit livs violin ned fra et loft og satte den istand, så du er altid med mig når jeg spiller.

John Sander Vi har jo alle lært at spille en boda polsks hos Allan, du havde bare en stor tålmodenhed god vind i fremtiden

Fra Sejer:  tak for brev om Allan.  Som jeg har haft så positive samtaler med, når han ellers var i “folket”

Jens Olsen
Jeg kom først til Folkets Hus omkring årtusindskiftet, og udover spillefolket havde jeg også et hjørne i Allans atelier.
Det var dog begrænset, hvad jeg fik tegnet, malet eller øvet, for var Allan tilstede, skulle der fortælles om Folkets Hus, miljøerne omkring Huset , svenske stævner, violiner, forskelle i polskaer o.l., ting jeg kendte meget lidt til.
Allan kan jeg takke for, at Folkets Hus, blev en betydende del af min hverdag.